Acţionarul majoritar al Rafo - compania rusă Petrochemical Holding, cu sediul la Viena - a luat, săptămâna trecută, surprinzătoarea decizie să nu aprobe planul de afaceri pentru modernizarea rafinăriei cu 70 milioane de euro. Fără îndeplinirea acestui plan de afaceri, rafinăria nu va mai putea supravieţui mult timp pe piaţă.
Ion Marian, liderul sindicatului din Rafo şi purtătorul de cuvânt al companiei, ne-a declarat: "Decizia ne-a surprins pe toţi, inclusiv pe administratorii rafinăriei numiţi de acţionarul majoritar şi care au avut mandat să negocieze împrumuturile necesare programului de modernizare. Prin respingerea acestui program eu înţeleg, tacit, că acţionarul vrea să renunţe la Rafo. Aşa că am cerut, încă de ieri (n.r. joi) un punct clar de vedere din partea Petrochemical Holding şi sperăm ca în câteva zile să revină asupra deciziei ca să putem continua retehnologizarea rafinăriei".
Domnia sa ne-a precizat că a mai solicitat conducerii companiei ruse să anunţe dacă vrea să-şi vândă total sau parţial participaţia majoritară (96,5%) de la Rafo: "Nu a existat, până acum, vreo discuţie cu oficialii Petrochemical în care să se pună în discuţie ieşirea lor din Rafo. Dimpotrivă. Patronatul ne-a asigurat tot timpul că are interes să modernizeze şi să dezvolte rafinăria. Recent, oficialii companiei ruse au spus că vor lua în considerare doar varianta vânzării unui pachet minoritar, fără ca Petrochemical să-şi piardă poziţia majoritară, pentru atragerea de capital necesar modernizării".
Administratorii rafinăriei au ajuns într-un stadiu avansat al negocierilor pentru pregătirea împrumuturilor necesare programului de retehnologizare. Pentru ca acest proiect să fie demarat, era nevoie de decizii pozitive în AGA din 18 aprilie. Numai că acţionarul majoritar a respins, joi, iniţierea procedurii de negociere în vederea contractării unui împrumut de 60 mil