Preţul gazelor de import a scăzut în februarie sub 500 de dolari pe mia de metri cubi, după ce, la începutul anului, se apropiase de recordul din toamna anului 2008.
Preţul gazelor ruseşti, una dintre marile sperietori ale consumatorilor europeni, dă semne de scădere. Aceasta după ce a crescut constant din 2008 încoace.
Rapoartele oficiale arată că, în februarie, preţul gazelor ruseşti a scăzut cu 5% faţă de ianuarie, de la 517 dolari pe mia de metri cubi la 492 de dolari. Până la mijlocul anului se aşteaptă ca preţul să scadă în continuare, astfel încât, pe tot parcursul primului semestru, preţul mediu să fie undeva în jurul celui de acum, adică 490 de dolari.
Preţul la care Gazprom vinde gazele este stabilit de o formulă care ia în calcul cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului, cu un decalaj de şase-nouă luni, dar şi puterea de cumpărare a populaţiei de ţările consumatoare.
Astfel, în 2008, când preţul petrolului atingea recordul istoric de 147 de dolari pe baril, şi preţul gazelor a ajuns, în toamnă, la cotaţii maxime. După Italia, România plăteşte cel mai mult din Europa pentru gazele ruseşti.
Aceasta deoarece două treimi din consumul naţional este asigurat din producţia internă de gaze, iar, lucru foarte important, preţul gazelor româneşti este acum în jur de 150 de dolari pe mia de metri cubi, de peste trei ori mai mic decât cel al gazelor ruseşti.
Intermediarii nu scumpesc gazele
România importă gaze prin intermediul a doi traderi: WIEE, deţinut în proporţii egale de Gazprom şi Wintershall (din grupul german BASF), şi Imex Oil, din grupul rus Conef.
În ultimii ani, în spaţiul public au fost deseori discuţii despre importul direct de gaze şi eliminarea celor doi intermediari, în ideea că astfel ar scădea preţul gazelor. Nimic mai fals. Chiar dacă ne-ar da gaze direct prin ramu