Coapte sau crude, seminţele, alunele, nucile sau castanele sunt delicioase şi sănătoase. Specialiştii revistei “Libertatea pentru femei” susţin că aceşti sâmburi întăresc imunitatea, apără inima, pansează stomacul şi dau energie. Coapte sau crude, seminţele, alunele, nucile sau castanele sunt delicioase şi sănătoase. Specialiştii revistei “Libertatea pentru femei” susţin că aceşti sâmburi întăresc imunitatea, apără inima, pansează stomacul şi dau energie.
Miezul de nucă, deşi conţine multe calorii, este indicat în curele de slăbire, în cantităţi reduse (o mână de nuci pe zi), deoarece favorizează digestia. Datorită substanţelor proteice, zaharurilor şi mineralelor pe care le conţine, acest aliment reduce colesterolul, previne bolile coronariene, osteoporoza şi atacul cerebral.
Alunele de pădure au efect vasodilatator şi te protejează de bolile de inimă. Sunt recomandate copiilor anemici şi vârstnicilor, ca energizant, dar şi bolnavilor de TBC, de litiază renală sau de diabet (până la 30 g de alune pe zi, nesărate), pentru că reglează nivelul zahărului din sânge.
Bogate în amidon şi sărace în zahăr, castanele conţin calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, lecitină şi fosfor. Piureul păstrează în mare parte vitaminele castanelor crude şi poate fi consumat ca tonic general, nervos şi muscular, în convalescenţă, dar şi ca remediu pentru anemie, boli de stomac ori hemo- roizi.
Protejează inima, ajută la buna funcţionare a rinichilor, a bilei, dar şi a circulaţiei sangvine în zonele periferice, datorită vitaminelor E şi B, cuprului, zincului şi fierului pe care le conţine. În plus, fibrele previn problemele digestive.
Aceşti sâmburi sunt o sursă de vitamine şi de minerale, conţinând magneziu şi cupru. Echilibrează nivelul calciului în organism, protejând oasele şi sistemul nervos, ajută la scăderea colesterolului, normalizează tensiunea arte