După săptămâni de negocieri pentru întocmirea unui pachet de măsuri de austeritate, menit să aducă deficitul public olandez în limitele stabilite de Uniunea Europeană, guvernul minoritar al premierului Mark Rutte şi Partidul Libertăţii (PVV) nu au ajuns la nici un acord, ceea ce ar putea conduce la alegeri anticipate, relatează AFP şi Associated Press.
Partidul de extremă dreapta (PVV), condus de Geert Wilders, cunoscut pentru opiniile sale extremiste şi xenofobe şi care a creat la începutul acestui an un site îndreptat împotriva est-europenilor, asigură o fragilă majoritate în Parlament coaliţiei guvernamentale alcătuită din Partidul Liberal al premierului Mark Rutte şi Creştin-Democraţi.
Însuşi primul ministru Rutte a afirmat în prima sa conferinţă de presă de după eşecul acestor discuţii că ”alegerile anticipate sunt următorul pas logic”, dar doreşte să continue negocierile. La rândul său, Geert Wilders a cerut organizarea de alegeri anticipate, considerând “inacceptabile” propunerile guvernului.
Discuţiile asupra planului de austeritate au demarat la începutul lunii martie, după ce economia olandeză a intrat în recesiune, iar prognozele au arătat că deficitul bugetar pentru anul 2012 ar putea ajunge la 4,6% din PIB, limita admisă de Uniunea Europeană fiind de 3%. Politicienii olandezi au cerut insistent altor state, precum Grecia, să nu depăşească acest deficit.
Potrivit Biroului Central al Planului (CPB), guvernul de la Haga ar trebui să facă economii de circa 16 miliarde de euro în anul 2013.
Sursa: Agerpres