“Junii Brașovului între Pietre, 11 aprilie 1934″ – Arhiva Primei Școli Românești
Cel mai așteptat eveniment care păstrează tradițiile Brașovului este coborârea junilor călare în Cetate.
La propunerea unui cititor, pe care o susţinem, haideți să facem o fotogalerie cu ceea ce veţi surprinde astăzi, la juni.
Pozele vor purta numele autorilor!
Pozele le asteptam pe contact@newsbv.ro sau le puteți posta pe Facebook: Ști(r)i din Brașov
Potrivit junii.ro, în dimineața sărbătorii junii trec pe la vătaf, armaș mare și armaș mic (serji), după care în jurul orei 10 se îndreaptă spre Piața Prundului (azi Unirii) din fața Bisericii Sfântul Nicolae, unde se adună în jurul troiței lui Ilie Birt și cântă Hristos a inviat din morti, apoi fiecare grup se indreapta spre intrarea geografica a fiecaruia grup in Piata Uniri unde sunt asteptati toate grupurile de junii pentru a se incolona și a porni călare spre Cetatea Brasovului.
Urmează încolonarea grupurilor după o ordine bine stabilită și devenită tradițională: mai întâi Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori. Coloana este deschisă de fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armași. Vătaful poartă lenta roșie pe piept, iar armașii mare și mic, albastră și galbenă, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când aceasta era interzis. Plecând din Prund, Junii fac un popas la Troița Căpitanului Ilie Birt, unde cântă „Hristos a înviat!”, fiecare grup în parte, apoi coboară pe strada Mureșenilor până la Bulevardul Eroilor, după care urcă, ocolind pe strada Nicolae Bălcescu, trec de „Poarta Șchei”, în sus pe strada Căpitan Ilie, strada Pe Tocile spre „Capul Satului” pe strada Podul Crețului și de aici la Pietrele lui Solomon.
Pe tot parcursul călătoriei, junii sunt întâmpinați de locuitorii Brasovului cu urale