N-ai nevoie de dicţionar japonez-român şi nici nu trebuie să te îmbraci în kimono ca să ştii cum se mănâncă sushi. "Cu beţişoarele?” - întrebi sfios, trecând prin uşa tot timpul deschisă la stradă a restaurantului Itadaki Sushi (în traducere: "Poftă bună!”). "Cu beţişoarele, dacă vreţi”, ţi se răspunde. Arta aceasta nu e greu de învăţat. Un beţişor stă mereu fix, iar celălalt munceşte pentru el: aşa, duci la gură tot ce "creşte”-n farfurie. La nevoie, chiar şi supa! Şi pentru că nu puteţi deveni, imediat, experţi e clar că procedura trebuie repetată de mai multe ori.
La Itadaki, lecţia de mâncat cu beţişoare nu costă în plus faţă de meniu. Dar, evident, cel mai important e, dacă nu vă supăraţi, să-nţelegi, mai întâi, "ce ai între beţişoare”. Asa mi-a spus Mircea, omul zâmbitor, născut în Zodia Peştilor. Da, aţi ghicit, acesta era răspunsul: "Trebuie să ai peşte proaspăt”. "Proaspăt bine de tot”, l-ar completa Dan, Săgetătorul. Ambii fac un cuplu de milioane când e vorba să pună mâncare japoneză pe mesele celui mai nou restaurant cu numai şase locuri (plus patru la bar), deschis în târgul lui Bucur. Cum au început? L-au văzut, probabil, la televizor, pe profesorul Mencinicopschi şi au decis, într-o zi, să le facă oamenilor mâncare sănătoasă. "Celula vie din ocean”, cum le place să spună, adică peştele, creveţii, caracatiţele, tonul (supranumit "friptura mării”) şi somonul sunt artiştii zilei. Spectacolul lor din farfurie chiar merită o cronică.
Ce m-a făcut să spun: "Waw!?”
Băieţii ăştia plini de viaţă de la Itadaki au o echipă de bucătari fără frontiere. Au şi călătorit mult prin Asia, dar, când e vorba să aşeze peştele în "ikebana”, inspiraţia lor zburdă nestânjenit. Aşa se face că, într-un asemenea restaurant de buzunar (unii i-ar spune bistro, pentru că poţi mânca repede şi bine în pauza de prânz), afli atât meniurile japoneze dintr