Cancelarul german Angela Merkel afirma odata ca „Rolul Germaniei in lume e la fel de vechi ca Germania”. Acest rol, incepand cu secolul al XIX – lea si pana azi – cu partile lui bune, mai putin bune, unele chiar regretabile – este analizat cu profesionalism in lucrarea „Holograma Europa. Politica europeana a Germaniei” in cadrul convorbirilor pe care ziaristul Corneliu Vlad le-a avut cu Radu Golban, doctor in stiinte economice.
Lansarea cartii va avea loc joi, 26 aprilie, incepand cu orele 11.00, la Fundatia Europeana Titulescu, in cadrul dezbaterii "Pana unde poate merge integrarea europeana".
Cititorul va gasi in paginile cartii proiecte ale unor ganditori germani cu privire la interesele si menirea Germaniei in Europa - sunt vizate cu precadere zonele Europei Centrale, de Est si de Sud-Est - ascunse sub denumiri precum „Mitteleuropa”, „Lebensraum”, „Grossraumwirtschaft”, „Neue Ordnung”, dar si actiuni in forta care sa asigure o suprematie germana in aceste teritorii, si chiar in spatii mai largi, in plan politic, economic, cultural etc.
In acest cadru, in lucrare, este prezentata si atitudinea Germaniei fata de spatiul locuit de romani, evolutia raporturilor romano – germane, importanta instaurarii unei dinastii de origine germana in Romania in 1866, rolul aliantei incheiate in 1883 de Romania cu Puterile Triplei Aliante - in cadrul careia Imperiul German avea un rol precumpanitor- in apararea independentei si integritatii teritoriale a tarii noastre in fata expansionismului rus. Totodata, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca Europa, si in primul rand Franta, dar si ceilalti vecini ai Germaniei, aveau interesul in realizarea unui control asupra refacerii Germaniei prin colaborarea cu aceasta.
Asa a aparut Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg), devenita intre timp Uniunea Eur