Declaraţia de venit trebuie depusă la Finanţe cel târziu în 25 mai, de către contribuabilii persoane fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din ţară. În caz contrar, amenzile sunt de până la 500 de lei. Termenul este important, pentru că ulterior vor fi demarate controale asupra marilor averi ale persoanelor fizice.
Declaraţia de venit vizează câştigurile obţinute din: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract (şi alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare).
Dacă sunt stabilite diferenţe între declaraţiile de venit şi informaţiile de la Finanţe privind plătitorii de venit, persoanele fizice intră pe lista de persoane cu risc fiscal şi vor fi controlate şi impozitate cu 16% pentru averea nedeclarată. Analiza de risc cuprinde şi soţii acestora, rudele sau afinii până la gradul al doilea (părinţi, copii, bunici, nepoţi, fraţi şi cumnaţi).
Veniturile din activităţi independente sunt celeobţinute din fapte de comerţ, prestări de servicii sau practicarea unei meserii (de exemplu cele câştigate de agenţii de vânzări sau asigurări – pentru care trebuie depusă Declaraţia 200 şi 220 privind venitul estimat/norma de venit, dacă anul trecut au avut pierderi sau estimează venituri mai mari sau mai mici cu 20% faţă de anul anterior), exercitarea profesiilor libere (notarii, avocaţii, auditorii financiari, consultanţii fiscali, experţii contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, arhitecţii) şi din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală (valori