Salamul de Sibiu ne-a marcat tuturor existenţa. Este mezelul care stabilea statuturi sociale înainte de Revoluţie şi care ne aduce aminte de sanwichurile pe care le mâncam la şcoală sau la petreceri şi antreuri de nunţi, de fiecare dată când îl zărim pe rafturile supermerketurilor. Libertatea vă prezintă istoricul şi, mai mult, modul în care se prepară celebrul salam, care... nu s-a fabricat niciodată la Sibiu! Salamul de Sibiu ne-a marcat tuturor existenţa. Este mezelul care stabilea statuturi sociale înainte de Revoluţie şi care ne aduce aminte de sanwichurile pe care le mâncam la şcoală sau la petreceri şi antreuri de nunţi, de fiecare dată când îl zărim pe rafturile supermerketurilor. Libertatea vă prezintă istoricul şi, mai mult, modul în care se prepară celebrul salam, care... nu s-a fabricat niciodată la Sibiu!
Salamul de Sibiu a fost şi rămâne acelaşi produs alimentar din categoria „de lux”. Nu exagerăm când spunem acest lucru, întrucât acest mezel a fost întotdeauna unul scump. Pe vremuri, înainte de 1989, mai exact, dacă mâncai salam de Sibiu trădai o condiţie materială sau profesională bună. Nici după Revoluţie situaţia nu s-a schimbat prea mult, doar cel de-al doilea criteriu fiind eliminat, întrucât mai mulţi producători au invadat piaţa. Este foarte important de ştiut că salamul de Sibiu nu s-a făcut vreodată la... Sibiu! Este vorba, de fapt, de o reţetă numită aşa. Se pare că formula a fost patentată, în urmă cu 100 de ani, de o familie de italieni, stabilită pe Valea Prahovei, care avea o echipă de angajaţi saşi din zona Sibiului.
O bună vreme circula o legendă care spunea că ingredientul secret al salamului de Sibiu ar fi carnea de cal! În realitate, se pare că, la început, producătorii foloseau intestinul de cal pentru a „ambala” amestecul salamului crud-uscat. Odată cu evoluţia tehnologică, diverşii producători au optat pentru membrane sp