Tot mai mulţi tineri se simt încorsetaţi în orăşelele natale şi îşi doresc să se mute în localităţi care le-ar oferi o mai bună calitate a vieţii.
Aproape 70% din tineri vor să părăsească oraşul în care locuiesc în prezent pentru a se muta în oraşe vare oferă cea mai bună calitate a vieţii, arată un sondaj efectuat de Siemens România.
De altfel, migraţia internă este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, iar tinerii sunt cei care se mută în cea mai mare proporţie dintr-un oraş în altul. Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore, avertizează specialiştii: unele oraşe ar putea rămâne goale sau cu o populaţie mult îmbătrânită, în timp ce altele s-ar confrunta cu o supra-aglomerare.
Motivele pentru care generaţia tânără îşi doreşte să părăsească localitatea în care s-au născut sau studiază sunt legate de lipsa oportunităţilor de muncă sau de studii (18.39%), chiriile sau preţul locuinţelor (14.86%), traficul aglometat (13.33%), curăţenia (12.4%) şi clădirile urâte şi nesigure (12.09%), mai arată studiul.
Din aceste motive, ei îşi doresc să se mute într-unul dintre oraşele care oferă o mai bună calitate a vieţii. Astfel, în topul preferinţelor tinerilor se află Capitala, după care urmează îndeaproape Cluj-Napoca şi Braşov.
„Am vrut o viaţă mai bună, nu mai mulţi bani"
Victor şi Lavinia Munteanu, născuţi într-un orăşel din judeţul Iaşi, au absolvit facultatea în urmă cu şapte ani. Ea arhitectură, el o facultate cu profil tehnic, ambii fiind studenţi în Bucureşti. După doi ani în Capitală, ei au decis să se mute la Braşov.
„S-a întâmplat ca eu să primesc un contract, însă aş fi putut la fel de bine să fac naveta. Ne-am gândit însă că aici avem munte, aer curat, este un oraş mult mai curat şi mai puţin aglomerat, chiar şi mai ieftin. Am optat pentru o calitate a vieţii mai bună, chiar dacă