Francezii sunt in plin proces de vot, dar este clar cine va intra in turul doi: sondajele ii indica pe actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, si pe contracandidatul socialist, Francois Hollande. La ce sa se astepte UE de la viitorul presedinte, dupa 6 mai?
Europa priveste cu ingrijorare alegerile din Franta, sustin analisti francezi, germani si britanici, citati de presa europeana. Motivul e unul simplu: oricare dintre candidati va deveni presedinte incepand cu 6 mai, ambii evita o dezbatere serioasa privind masurile de austeritate, masuri economice dure pe care trebuie sa le ia Franta si restul zonei euro.
Reforma economiei franceze, a pietei muncii si a pensiilor sunt subiecte extrem de sensibile pentru un electorat francez care manifesta o aversiune constanta fata de schimbarea aranjamentelor extrem de generoase privind piata muncii si protectia sociala. Pentru ca declinul economic al Frantei (sa nu uitam ca si-a pierdut ratingul triplu A) este cauzat, spun specialistii, de o saptamana de lucru de 35 de ore, de taxe mari pentru companii si costuri sociale pentru angajati care sunt la un nivel dublu fata de Germania.
Nicolas Sarkozy nu mai este o surpriza pentru partenerii sai din UE, insa Francois Hollande - favorit in sondaje - suscita o serie de intrebari: ce fel de partener va fi in gestiunea crizei? Ce intentii are realmente, dincolo de discursul electoral?
Si poate cea mai ingrijorata este Angela Merkel. De altfel, discutiile despre UE si in special despre zona euro se concentreaza mult pe relatia franco-germana, nucleul decizional. Declaratiile lui Hollande privind nevoia rediscutare a tratatului de guvernanta economica ii dau lui Merkel motive de neliniste, intrucat documentul este in plin proces de ratificare de catre cei 25 de semnatari, membri ai UE, si care va intra in vigoare odata ce 12 din cei 17 membri ai zonei