Săptămâna trecută a fost una scurtă pe piaţa de capital, cu doar patru şedinţe de tranzacţionare, fapt datorat mini vacanţei de Paşti. După sărbători, jucătorii de la Sibex au revenit, destul de interesaţi de speculaţii şi au încheiat în cele patru runde un număr de aproape 29.000 contracte cu o valoare de 328 milioa-ne de lei.
Speculaţiile cu derivatele pe indicele Dow Jones au fost cele care au dinamizat piaţa, în perioada 17-20.04 înregistrându-se 13.773 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa iunie. Dintre acestea, circa 2800 au fost realizate în ultima şedinţă a săptămânii, pe fondul unei aprecieri de 82 de puncte, care a dus cotaţia indicelui la 12.895 de punc-te. Creşterea din ultima şedinţă a mai atenuat din scăderile precedente, dar chiar şi aşa, preţul indicelui a încheiat cele patru şedinţe cu o depreciere de 39 de puncte. Direcţia pozitivă de vineri s-a datorat influenţei de peste ocean, acţiunile din SUA crescând.
Derivatul pe cursul euro/dolar cu marja în lei a fost al doilea în preferinţele speculatorilor, cu 7132 de contracte pe scadenţa iunie, încheiate în patru sesiuni. Vineri, numărul contractelor EUR/USD_RON a fost de peste 3000. Cotaţia futures a raportului dintre cele mai importante monede a indicat o întărire a euro care a crescut cu 0,67% săptămâna trecută şi a închis la 1,3218 USD. Pe pieţele externe, moneda unică a atins cel mai bun nivel din ultimele două săptămâni faţă de dolar după ce încrederea în mediul de afaceri german a atins maximul pe nouă luni, alimentând apetitul de risc al investitorilor. Tot pe segmentul valutar s-a mai remarcat perechea liră sterlină/dolar cu 208 contracte pe scadenţa iunie. Moneda britanică a crescut cu peste un procent faţă de dolar, închizând săptămâna la 1,6089 USD. Pe plan extern, lira sterlină s-a apreciat cinci zile la rând în raport cu dolarul, după ce vânzările de retail din Regatul Unit au