Antrenamentele se desfăşoară sub forma unor tabere unde sunt aduşi antrenori internaţionali consacraţi cum este multiplul campion german Dirk Braun şi organizatorul de campionate mondiale, olandezul Bart Jansen.
Tăietorii de Lemne au început antrenamentele pentru Campionatul Naţional – STIHL Timbersports, care va avea loc în iunie. După această competiţie, cei mai buni atleţi vor forma lotul României care va reprezenta ţara noastră la modialele din septembrie de la Lillehammer, Norvegia.
Până în prezent românii au mai organizat în luna martie o tabără de pregătire la Gilău, dar şi una internaţională, în Austria, în februarie. Următorul antrenament colectiv are loc la Gilău în acest week-end. Până la Campionatul Naţional din iunie vor mai fi organizate două tabere de pregătire, cea de-a doua desfăşurându-se în comun cu loturile Ungariei şi Austriei.
Probele de concurs la care se pregătesc participanţii din tabăra de la Gilău sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferastrăul, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime. Pe lângă aceste probe sportivii se vor antrena pentru tăierea cu aşa-numitul “Hot saw", un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde.
“Organizarea acestor tabere de pregătire mai are o semnificaţie importantă în afară de cea competiţională. Aceste evenimente fac parte din demersurile pe care noi le-am demarat de anul trecut pentru auditarea şi declararea de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a acestei discipline ca sport – Sportul Tăietorilor de Lemne. La nivel naţional avem deja înfiinţate 3 cluburi, în Bihor la Săcuieni, Cluj la Gilău şi în Arad", a declarat Ioan Mezei, director