Deşi mediul economic arată o îmbunătăţire şi este favorabil tranzacţiilor, corporaţiile încă nu se angajează în fuziuni şi achiziţii, preferând să adopte în continuare o politică de fensivă de acumulare de cash, potrivit ultimului Capital confidence barometer al Ernst & Young.
Studiul are la bază un sondaj desfăşurat în luna martie 2012, în cadrul căruia au fost chestionaţi peste 1.500 de executivi de top din 50 de ţări din întreaga lume.
Doar 31% dintre cei intervievaţi au declarat că intenţionează să se implice într-o activitate de achiziţii în următoarele 12 luni, în scădere faţă de nivelul de 41% înregistrat în octombrie 2011. Aceasta este cea mai mică valoare înregistrată de la primul barometru Ernst & Young, realizat la sfârşitul anului 2009. În schimb, numărul companiilor care caută să vândă active a crescut de la 26% la 31% - în creştere cu 5%.
Care companii sunt cel mai înclinate spre achiziţii
În ceea ce priveşte achiziţiile, companiile din domeniul serviciilor financiare, biotehnologiei, de petrol şi gaze, de tehnologie şi de produse de larg consum au declarat că sunt interesate să facă tranzacţii. Companiile din domeniul minier şi metalurgic, auto, al energiei şi utilităţilor sunt mai puţin încrezătoare în privinţa unor viitoare implicări în activităţi de fuziuni şi achiziţii. Companiile cu sediul în India, Marea Britanie, SUA şi Germania s-au clasat printre cele mai predispuse să se implice în tranzacţii, în timp ce omoloagele lor din Japonia şi Rusia s-au dovedit mai precaute. La întrebarea referitoare la pieţele ce sunt vizate pentru tranzacţii, primele cinci menţionate au fost China, India, SUA, Brazilia şi Indonezia.
În ciuda contextului economic actual mult mai favorabil pentru revitalizarea tranzactiilor, principala caracteristică a politicii de fuziuni şi achiziţii rămâne mai degrabă prudenţa, decâ