O ieftinirea cu 6% a carburanţilor este „aritmetic” justificată în România, ţinând cont de scăderea preţului petrolului şi paritatea dolar/leu, spun analiştii X-Trade Brokers.
Scăderea preţului petrolului cu 7,44% de la maximul anului (128,36 dolari/baril, nivel atins pe 1 martie), până la cotaţia marcată vineri la închiderea burselor poate fi explicată atât prin relaxarea investitorilor în privinţa riscurilor escaladării conflictului din Iran, cât şi prin prisma semnalelor nefavorabile privind economia globală.
Dincolo de orizontul actual dominat de pesimism în privinţa preţului petrolului, pentru lunile următoare se profilează evenimente cu potenţial de apreciere a preţului acestuia. Ca răspuns la o rată a şomajului care refuză să coboare sub 8% în SUA, Fed ar putea decide să injecteze din nou lichidităţi în economie, în ciuda opoziţiei unora dintre membrii Consiliului de Politică Monetară. Această abordare ar stimula percepţia unei inflaţii viitoare, sporind astfel apetitul pentru mărfuri în general şi pentru petrol în special.
Influenţe pe piaţa petrolului
Pe de altă parte, la jumătatea acestui an devine valabil embargoul european impus exporturilor de petrol din Iran. Chiar dacă Arabia Saudită creşte producţia pentru a acoperi locul liber lăsat de Iran, aceasta înseamnă o diminuare masivă a capacităţii de rezervă, iar piaţa ar fi mult mai sensibilă la întreruperi de alimentare cu petrol dinspre Irak, Marea Nordului sau Nigeria, de exemplu.
„Pentru moment, consumatorii de carburanţi pot răsufla uşuraţi; în lunile următoare însă, riscul unor evenimente geopolitice imprevizibile, în primul rând în Iran, nu este înlăturat, cum nici politica monetară a Fed nu poate fi ignorată ca factor de apreciere a preţului petrolului”, a precizat Claudia Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.
În acelaşi timp, fluctu