O echipa de cercetatori britanici pune la punct o tehnologie menita sa-i ajute pe batrani sa sofeze in ciuda varstei.
Specialistii de la Universitatea din Newcastle intentioneaza sa puna la punct un sistem de navigare care sa identifice cea mai sigura ruta si care sa excluda din start virajele la dreapta. Asta, dupa ce s-a constatat ca multi evita sa vireze dreapta pentru ca nu mai sunt siguri ca pot aprecia exact viteza celorlalti participanti la trafic, relateaza BBC.
Cercetatorii au transformat o masina electrica intr-un laborator mobil. "DriveLAB" este dotat cu unelte de navigare, adaptoare de viteza inteligente si sisteme de vizibilitate nocturne menite sa-i ajute pe batrani sa conduca si dupa lasarea intunericului.
Ei au de gand puna la punct sisteme care sa detecteze momentul in care o masina iese de pe carosabil si vor sa faca in asa fel incat sa afiseze imaginea pe parbriz nu pe bordul masinii, astfel ca soferii sa nu isi mute privirea de la drum.
Producatorii de autovehicule s-au aratat interesati de aceste noi tehnologii care vor fi valabile cat de curand, unele dintre ele, sau peste cinci-zece ani, altele.
Pana in prezent 20 de octogenari din nord-estul Angliei si Scotia au iesit la plimbare cu DriveLAB.
Studiile arata ca batraneilor le place sa conduca pe banda de mijloc de pe autostrazi (in tarile in care exista autostrazi cu trei benzi) tocmai pentru a evita manevrele de schimbare a benzii de circulatie, manevre care le-ar solicita reflexele incetinite de varsta, potrivit psihoterapie.net.
O echipa de cercetatori britanici pune la punct o tehnologie menita sa-i ajute pe batrani sa sofeze in ciuda varstei.
Specialistii de la Universitatea din Newcastle intentioneaza sa puna la punct un sistem de navigare care sa identifice cea mai sigura ruta si care sa exclu