Luni, de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, toti romanii care poarta numele de Gheorghe, Gheorgita, George sau Georgeta isi sarbatoresc ziua de nume. Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor, numarul sarbatoritilor se ridica la 924.830, peste 700 de mii dintre dintre acestia fiind barbati. Sursa imagine: sfgheorghenou-ploiesti.ro.jpg
Cei mai multi dintre cei care il au ca patron spiritual pe Sfantul Mare Mucenic poarta numele de Gheorghe si aproximativ 150 de mii dintre acestia se numesc Gheorghita, George sau Ghita. Din totalul romancelor sarbatorite astazi, peste 130 de mii poarta numele de Georgeta si aproximativ 40 de mii au numele de Gheorghita sau Geta.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit in fiecare an in data de 23 aprilie, ziua in care, in anul 303, a fost condamnat la moarte prin decapitare intrucat a refuzat sa le aduca jertfe zeilor. In traditia populara, Sfantul Gheorghe este insa cunoscut sub numele de San-George si este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor. Se spune ca atunci cand broastele canta pentru prima oara, San-George ia cheile de la Samedru (Sfantul Dumitru) pentru a deschide drumul naturii spre viata. In dimineata zilei de 23 aprilie, capul familiei aseaza ramuri verzi la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire pentru a proteja oamenii, vitele si semanaturile de fortele malefice.
Ramurile verzi trebuie pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri, dar sunt puse si in hrana animalelor, in credinta ca acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.
Deasemenea, in ajunul zilei de San-George, fetele de maritat isi pot vedea ursitul daca privesc, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.
Exista si obiceiul ca, in dimineata zilei de 23 apr