Dacă serile lungi de iarnă cer un ceai aromat la gura sobei, imediat ce se arată soarele, ni se face poftă de o îngheţată delicioasă. Poate nu vă vine a crede, dar îngheţata artizanală italiană autentică se găseşte şi în Târgu Mureş, în piaţa Trandafirilor nr. 43, la noul restaurant şi gelaterie „DONA”. Despre ceea ce înseamnă îngheţată artizanală, din ce se prepară, aflaţi mai multe de la managerul restaurantului, Diana Făgărăşan, în interviul de mai jos.
Reporter: Din ce se prepară îngheţata artizanală?
Diana Făgărăşan: Îngheţata artizanală se prepară din ingredientele producătorului MEC3, lider mondial în prepararea specialităţilor de cofetărie italiană.
Rep.: Prin ce se deosebeşte îngheţata artizanală de cea industrială?
D.F.: Îngheţata artizanală se prepară din lapte, frişcăanimală sau vegetală, zahăr şi fructe proaspete, pe când cea industrială se produce din lapte praf, apă, arome, esenţe şi coloranţi artificiali menite să redea gusturile revigorante ale fructelor.
Rep.: Cum se dă volum îngheţatei?
D.F.: Prepararea îngheţatelor presupune încorporarea unei cantităţi de aer. Îngheţata artizanală conţine de 25-33% de aer, în schimb, volumul îngheţatei industriale se umflă exagerat, uneori şi cu 100%. Acest lucru se observă dacă uităm pe masă, la temperatura camerei, o cutie de îngheţată, jumătate „se evaporă”!
Rep.: Ce corelaţie există între grăsime şi cremozitatea îngheţatei?
D.F.: Îngheţata artizanală conţine doar 0-8% grăsime, în cazul celei industriale ajungând la 15-18%. Cremozitatea îngheţatei artizanale este dată de materialele de bază naturale folosite, în timp ce cremozitatea îngheţatei industriale rezultă din conţinutul de grăsime ridicat, dăunător sănătăţii.
Rep.: Ce rol are gelatierul în prepararea îngheţatei?
D.F.: În ciuda suportului tehnic ultramodern folosit în procesul de preparare, uni