Un avertisment fără precedent arată că România riscă suspendarea a cinci programe din fonduri europene dacă până în iunie nu rezolvă probleme de sistem pe care le are în cheltuirea banilor UE.
Prima alertă a venit tocmai de la ministrul pentru Afaceri Europene, fostul comisar UE Leonard Orban, care săptămâna trecută a avertizat că este vitală corectarea disfuncţionalităţilor în cheltuirea banilor UE în următoarele două luni, aşa cum a cerut Bruxelles-ul. Altfel, plăţile de la UE, pe cele mai importante cinci programe operaţionale, care reprezintă 97% din sumele alocate României prin politica de coeziune pe perioada 2007-2013 vor fi oprite.
O astfel de perspectivă ar înseamnă practic ratarea creşterii ratei de absorbţie la 20% anul acesta. A doua alertă a venit pe agricultură. Şi acolo sunt probleme: Oficiul de Luptă Antifraudă al UE a început o anchetă în privinţa unor cheltuieli făcute de România.
Şase cazuri sub ancheta OLAF
Neregulile la cheltuirea banilor pe programul pentru agricultură sunt confirmate de Bruxelles, dar nu şi varianta suspendării unor plăţi. Oficiul de Luptă Antifraudă al UE (OLAF) a declanşat şase investigaţii în legătură cu sistemul plăţilor directe în mai multe locuri din România. Aceste anchete se referă în special la chestiuni uzuale precum eligibilitatea terenurilor şi dreptul la ajutor. Orice posibilă recuperare a fondurilor ce ar rezulta în urma investigaţiilor este o chestiune ce ţine decizia Comisiei Europeane şi a României de îndată ce anchetele vor fi finalizate, au precizat, pentru „Adevărul Europa", surse europene.
Întrebaţi despre pericolul unor eventuale suspendări a plăţilor pe agricultură, reprezentanţii Comisiei Europene au precizat: „Nu. Suspendarea plăţilor directe este un pas pe care îl avem în vedere doar atunci când există probleme sistemice. În acest caz, OLAF a precizat