Impactul bugetar pe care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate îl va resimţi până la sfârşitul acestui an va fi de peste 600 de milioane de lei, în urma modificării metodologiei de încasare a contribuţiilor la asigurările de sănătate de la pensionari, potrivit unor surse guvernamentale.
"Practic CNAS nu va mai primi peste 600 de milioane de lei de la pensionari, în perioada mai-decembrie 2012. CNAS va trebui fie să-şi reducă cheltuielile, fie să se transfere bani de la bugetul de stat către CNAS, fie să se găsească alte metode de acoperire a acestui gol bugetar de la Casă", au declarat sursele, citate de Agerpres.
Mircea Rădulescu, reprezentant al Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a solicitat, luni, la Guvern, o întâlnire a conducerii asociaţiei cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, pentru a-i propune prim-ministrului o serie de măsuri, în condiţiile în care mai mulţi pensionari cer să li se returneze banii pe care i-au plătit în plus la casele judeţene de asigurări de sănătate din pensie.
"Vedem cu toţii acum cozile interminabile care s-au făcut pentru depunerea cererilor pentru ca pensionarii să-şi primească banii înapoi, dreptul lor legal", a mai arătat Rădulescu.
Guvernul analizează situaţia pensionarilor cărora li s-au reţinut contribuţiile la asigurările de sănătate, a declarat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al guvernului.
După şedinţa de guvern de săptămâna trecută, Suciu a precizat că Ministerul Muncii trebuie să vină cu o analiză privind impactul bugetar determinat de recenta decizie a Curţii Constituţionale privind metodologia de reţinere a contribuţiei la asigurările de sănătate de la pensionarii cu pensii de peste 740 de lei pe lună.
"Ministerul Muncii pregăteşte o evaluare, să vedem care este impactul pe buget şi impactul general al acestei decizii", spunea miercurea t