Deficitele statelor din Uniunea Europeană au scăzut anul trecut, însă datoriile publice ale acestora au crescut, potrivit Eurostat.
Fiecare ţară va primi, peste o lună, pe baza datelor anunţate ieri de Eurostat, recomandările Comisiei Europene (CE) pentru ca deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB, iar datoria publică - 60% din PIB. Potrivit regulilor Bruxelles-ului, aplicate după ce nivelul datoriilor suverane a declanşat criza fără precedent din zona euro, statelor cu monedă unică care nu respectă ţintele li se vor aplica sancţiuni reprezentând procente din PIB.
Ţările din zona non-euro vor fi penalizate cu îngheţarea fondurilor din politica de coeziune. O astfel de procedură a fost declanşată în cazul Ungariei care, potrivit estimărilor CE, nu poate atinge ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB. Raportarea unui deficit de trei ori mai mic de către Grecia s-a suprapus peste alte cheltuieli exagerate în zona euro şi a declanşat criza economică din Europa.
Concesie Spaniei, tensiuni în Olanda
O concesie controversată este pregătită pentru Spania care, în ciuda tuturor măsurilor de austeritate, nu va putea ajunge la deficit de 3% din PIB. O altă problemă recentă ridică Olanda, care trebuie să adopte măsuri de austeritate pentru a se încadra în regulile UE. Partenerii de extremă dreapta ai guvernului de la Haga s-au opus acestor măsuri cotestând regulile „demente" ale Bruxelles-ului.
„Olanda a fost una dintre ţările care au promovat guvernanţa economică şi rolul Comisiei Europene în administrarea disciplinei bugetare (...). A existat un an de negocieri cu statele membre pentru aceste reguli", a reamintit ieri purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui Comisiei Europene, Olli Rehn, după ce a fost întrebat despre negocierile bugetare care au eşuat în Olanda şi au dus la depunerea demisiei premierului Mark Rutte. @