* a dezvăluit profesorul Nicolae Cătălin Stănică
Rezultatele din acest an la faza naţională a olimpiadei de matematică au demonstrat, încă o dată, că la Brăila există o şcoală de matematică serioasă şi că elevilor li se cultivă cu multă grijă şi dragoste această pasiune pentru lumea aridă a cifrelor. La gimnaziu s-au remarcat şi acum elevii profesorului Nicolae Cătălin Stănică, de la Şcoala "Mihai Eminescu". Este profesorul pe care şi-l doresc toţi părinţii la clasa copiilor lor. Este pasionat de matematică şi ştie să-i atragă pe cei mici în studiul acestei discipline, astfel încât să nu simtă efortul depus de a lucra pagini întregi de exerciţii. La clasele sale se lucrează, în masă, aproape la nivel de olimpiadă.
"Dacă vii la şcoală ca la serviciu, nu-i aduci la nivel de olimpiadă"
- Cum depistaţi în fiecare an elevii buni cu care să obţineţi rezultate la olimpiade, să creaţi o adevărată pepinieră de talente pentru liceu?
- Eu nu am numai copii care câştigă premii la concursuri. La clasa a VII-a, la naţională, de exemplu, am două fetiţe, au fost primele sub linie. Dar ele au reuşit să rezolve cea mai dificilă problemă de geometrie, pe care nu a mai făcut-o nimeni. Am vorbit deja cu doamna inspectoare şi a spus că le va oferi un premiu special, pentru că sunt nouă judeţe din ţară în care nu a făcut nimeni acea problemă. Cei care au fost pe primele locuri, Cristian Grecu şi Gabriel Moise, sunt dintr-o clasă cu 28 de copii, în care anul acesta la faza judeţeană a olimpiadei s-au calificat 15, din care nouă au luat distincţii. Ei doi au premii, iar ceilalţi menţiuni.
- Este o clasă selecţionată la început de gimnaziu?
- Nu, dar a a fost cea mai bună clasă de-a V-a, care învaţă dimineaţa. Aceşti copii nu au apărut peste noapte. Ei au luat premii la concursuri în fiecare an. Mai am un băieţel, Vlad Iancu, care anul tre