Un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare: William Shakespeare. S-a născut pe 23 aprilie (1564) şi a murit tot pe 23 aprilie (1616).
Un om a cărui ”prezentare” nu se va sfârşi niciodată, deoarece identitatea lui rămâne învăluită în mister. Enigmele, detaliile picante, legendele din jurul acestui personaj genial nu au făcut altceva decât să adâncească şi mai mult misterul. Controversele în ceea ce priveşte…sexualitatea lui Shakespeare constituie un capitol aparte.
De multă vreme există o polemică intensă între două tabere rivale de specialişti în opera lui Shakespeare: cei care îi interpretează sonetele ca fiind oglinda preferinţelor sexuale şi a vieţii private a scriitorului, şi cei care insistă că nu există o asemenea legătură. Unii biografi vorbesc despre un posibilul fiu nelegitim al scriitorului, respectiv viitorul Sir Will Davenant, născut în 1606, dintr-o presupusă legătură adulterină a lui Shakespeare cu soţia primarului din Stratford (localitate în care scriitorul venea periodic pentru a-si vizita familia), alţii comentează disponibilitatea sa pentru relatii homosexuale, speculând că Doamna Brună din Sonete ar fi fost, de fapt, protectorul său, lordul Southampton.
Enigma adolescentului din tablou
Nu demult, printre picturile din colecţia unei familii de aristocraţi britanici a fost decoperit un tablou care a generat valuri de ipoteze. Faptul că Fundaţia Naţională pentru Cultură din Marea Britanie şi-a exprimat opinia că pictura nu reprezintă o femeie, ci un tânăr îmbrăcat în haine de femeie a fost doar începutul. Proprietarii tabloului au mers mai departe, şi au început să studieze posibilele identităţi ale personajului.
A urmat revelaţia: bărbatul din imagine seamănă izbitor cu Henry Wriothesley, al treilea conte de Southampton, patronul artistic al lui William Shakespeare, şi, după unele ipoteze, amantul