La scurt timp după ce Spania a respins țintele bugetare convenite anterior cu Uniunea Europeană, și Italia a amânat cu un an data la care este estimat că această țară va avea un buget echilibrat.
Este puțin probabil ca aceste două țări să fie singurele care să-și modifice țintele bugetare în acest an, pe măsură ce criza datoriilor suverane continuă să afecteze economiile țărilor europene, consideră CNBC.
Află de ce „rețeta Monti” provoacă efecte adverse în cadrul economiei Italiei
Franța și Olanda
Printre țările care sunt preconizate să modifice țintele bugetare se numără Franța, în special în cazul în care Francois Hollande, candidatul socialist la președenția acestei țări, va câștiga cel de-al doilea tur de scrutin care va avea loc pe 6 mai, conform analiștilor și economiștilor, atracția învinuirii „grelei moșteniri” pentru problemele economice din viitorul apropiat fiind mult prea mare, susține Jeremy Stretch, șeful departamentului de strategie valutară la CIBC pentru CNBC.com.
Află cât de probabilă este victoria lui Francois Hollande conform sondajelor publicate în presa din Franța
La rândul său, Olanda ar putea să-și modifice țintele bugetare după ce un analist al agenției de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat asupra riscurilor asupra ratingului său de țară din cauza datoriei publice mari și a devalorizării pieței imobiliare.
Periferia zonei euro
Portugalia, Irlanda și Grecia ar putea, la rândul lor, să își justifice încălcarea promisiunilor bugetare incluse în pachetele de măsuri naționale de austeritate, fiind încurajate în această privință și de probabila lipsă de sancțiuni în această privință în cazul economiilor mai mari.
Megan Greene, economist la Roubini Global Economics susține că Irlanda va fi prima țară de la periferia zonei euro care-și va modifica țintele bu