O nouă serie de analize genetice vine să demonstreze că urşii polari au apărut mult mai devreme decât se credea până în prezent, scrie Maxi Sciences.
Analizele făcute de cercetătorii de la German Biodiversity and Climate Research Centre din Frankfurt asupra materialului genetic al puternicului mamifer au scos la iveală faptul că această specie are o vechime de cel puţin 600.000 de ani.
Nemţii au analizat două tipuri de ADN, cel mitocondrial, care se transmite de la mamă la descendenţi, şi ADN-ul nucleului, cel care conţine totalitatea informaţiilor genetice ale unui individ.
Studiul a fost realizat pe 40 de exemplare de urşi polari, urşi negri americani şi urşi bruni, pentru a vedea dacă originile acestora sunt comune. Anlizele au arătat că urşii polari au început să evolueze ca specie diferită în perioada mijlocie a pleistocenului, adică acum 600.000 de ani.
“Descoperirile schimbă radical percepţia despre urşii polari şi impun măsuri de salvare. Dacă urşii polari sunt prezenţi din timpuri străvechi, asta înseamnă că au supravieţuit mai multor perioade succesive de răcire şi de încălzire a climei planetei. Urşii au supravieţuit într-adevăr fazelor de încălzire globală din trecut, deoarece se pare că au fost în mai de mai multe ori în pericolul dispariţiei”, au explicat cercetătorii.
Încălzirea globală nu reprezintă singura ameninţare la care sunt expuse aceste animale în prezent. Deşi încălzirea glogală este cel mai mare pericol care îi paşte, urşii polari sunt astăzi nevoiţi să facă faţă braconajului intensiv, poluării şi distrugerii habitatului.
O nouă serie de analize genetice vine să demonstreze că urşii polari au apărut mult mai devreme decât se credea până în prezent, scrie Maxi Sciences.
Analizele făcute de cercetătorii de la German Biodiversity and Climate Research Centre din Frankfurt asupra materi