385 de milioane de persoane sunt diagnosticate, în lume, cu diabet. În următorii șase ani, numărul lor va atinge o jumătate de miliard - spune prof. dr. Nicolae Hâncu, Președintele Onorific al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Cum stă România la acest capitol dur al sănătății? 385 de milioane de persoane sunt diagnosticate, în lume, cu diabet. În următorii șase ani, numărul lor va atinge o jumătate de miliard - spune prof. dr. Nicolae Hâncu, Președintele Onorific al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Cum stă România la acest capitol dur al sănătății?
Conform estimărilor medicale, între 700.000 și 800.000 de români suferă de diabet (vorbim despre pacienții înregistrați la cabinetele medicale de specialitate; numărul real al diabeticilor fiind, fără doar și poate, mai mare, pentru că mulți rămân nediagnosticați pentru simplul motiv că... nu își fac analizele periodic și nu merg la doctor pentru interpretarea acestora). Din cele 800.000 de cazuri, circa 220.000 se tratează cu insulină.
Terapia cu insulină este considerată cea mai complexă formă de tratament, pentru că ea presupune o legătură permanentă între echipa medicală (formată din doctor și asistent educator), psiholog și pacient + familia acestuia. În acest triunghi apare o persoană despre care se vorbește prea puțin sau chiar deloc: asistentul educator. Adică?!
"Cu cântec" - zic - amintindu-mi versurile unui șlagăr vechi: "Un vis frumos/Chiar prea frumos/ Să poată fi adevărat!". Asistentul educator este o verigă foarte importantă: el ține legătura cu pacientul și cu familia acestuia, ajutându-i să ajusteze tratamentul cu insulină, între vizitele la medicul de specialitate. El trebuie să fie, așadar, o persoană cu o calificare expresă și să aibă un program fix de întâlniri cu pacienții. Aceasta este "fișa postului". Dar există mult prea puține... postu