La Paris suflă vântul schimbării. Candidatul socialist Francois Hollande i-a furat preşedintelui în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, primul tur al alegerilor prezidenţiale. Marea surpriză o constituie însă rezultatul istoric al Frontului Naţional de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen.
Se apropie momentul ieşirii din scenă a actualului şef de la Elysee. Conform rezultatelor parţiale, Nicolas Sarkozy ar fi întrunit 26,1% din voturi, la 1,7% în urma socialistului Francois Hollande. În urmă cu cinci ani, Sarkozy întrunea 31,68%, dar acele vremuri s-au dus. În parte şi din cauza celor 18,5% din voturi strânse de Marine Le Pen, care a reuşit să depăşească rezultatul tatălui său din 2002. E drept că extrema dreaptă intra cu acel rezultat direct în turul al doilea al prezidenţialelor.
Schimbarea vine acum, declara în discursul de învingător Francois Hollande şi ce altceva ar fi putut să spună în faţa acestor rezultate. Cert e că, deocamdată, Sarkozy are cărţi destul de proaste pentru câştigarea unui noi mandat la preşedinţia Franţei. Principalul motiv este faptul că, dacă e să dăm crezare sondajelor existente, numai circa 30% din electoratul doamnei Le Pen ar intenţiona să voteze pentru actualul preşedinte în turul al doilea. Dacă estimările se vor adeveri, atunci Hollande nici n-ar trebui să depună un mare efort pentru a câştiga pe 6 mai.
Este pentru prima dată în istoria celei de-a cincea Republici Franceze când un preşedinte în exerciţiu nu reuşeşte să iasă pe primul loc în runda I a alegerilor. Înaintea lui Sarkozy, Charles de Gaulle, Valéry Giscard d’Estaing, François Mitterrand şi Jacques Chirac au reuşit să capitalizeze avantajele funcţiei deţinute şi să iasă în faţă. Pe de altă parte, n-ar fi prima dată când un candidat situat pe locul al doilea în primul tur ar câştiga în runda decisivă. Totul va depinde de o aritmetică subiectivă a voturilo