Sărbătoarea Sfântului Gheorghe a fost prilej de evlavie, dar şi distracţie.12 mii de gorjeni care poartă nume de sfânt au petrecut bucurându-se că au parte de onomastică datorită Purtătorului de Biruinţă. Cum participarea la slujbă este importantă, de asemenea, dar şi obiceiurile legate de Sfântul Mare Mucenic, zeci de creştini din Târgu-Jiu au venit la biserică, unde s-au închinat, s-au rugat şi…s-au cântărit. De ce? Pentru că, obiceiurile sunt păstrate cu sfinţenie.
Ce înseamnă pentru creştinătate Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian a explicat preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Vasile Vlădoiu. În special, pe spaţiul Ţărilor Române, creştinii au avut parte de ocrotirea Sfântului Gheorghe, ale cărui fapte au avut răsunet. Pentru creştinism Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, este perceput ca Sfântul cutezanţei, al curajului, al gândului şi al demnităţii. „A fost martirizat într-o zi de 23 în anul 304 de împăratul Diocleţian şi şi-a apărat credinţa. Este un simbol ales pentru români în general pentru că este urmaşul cavalerului trac din Vechea Dacie”, a precizat părintele Vasile Vlădoiu, preot paroh Târgu-Jiu.
Comercianţi inspiraţi
Obiceiurile se păstrează, nimic rău în asta, atâta timp cât nu sunt împotriva credinţei creştine, au fost asigurările preoţilor care a mai spus că de Sfântul Gheorghe se trezesc la viaţă tradiţiile, dar trebuie păstrată valoarea lor, cu demnitate. Cât priveşte comercianţii, aceştia par să se conformeze. Zeci de mici „afacerişti”, au înţesat centrul oraşului cu tot felul de cântare, care mai de care mai ochioase, presărate cu iarbă şi flori, pentru a atrage clienţi. Un tarif stabilit nu s-a pus problema, pentru că „fiecare dă cât are, după buzunar”, au spus micii întreprinzători. Cert este că pentru noroc, oamenii s-au cântărit chiar de trei sau m