Şansa de a construi o nouă societate este apanajul visătorilor şi a celor care vor să facă prozeliţi. A fost nevoie să treacă secole pentru ca fiecare colţ locuibil al planetei să fie populat, iar construirea unor comunităţi ideale a trebuit să se limiteze doar la oraşe-model şi aşezări utopice, srie The Guardian preluat de Rador.
Asta până acum vreo 30 de ani, când internetul lui Tim Berners-Lee a adus lumii un nou teritoriu, cu adevărat virgin. Fiind un loc al oportunităţilor aproape inimaginabile, părea să fie dincolo de îndoială faptul că reţeaua va fi cuprinsă de un spirit al comunităţii împărtăşite, că va fi un loc care să permită individului să stea drept în faţa puterii corporaţiilor şi a politicienilor.
Dar devine din ce în ce mai clar că acest internet este acum ameninţat, iar întrebarea privind cum ar trebui administrat, ale cui interese ar trebui să le servească şi în ce scopuri să fie folosit s-a transformat într-o dezbatere de o importanţă copleşitoare. De aceea Guardian a pornit în această săptămână o dezbatere pe tema cum ar putea fi cel mai bine protejat spiritul său original, atât împotriva corporaţiilor care caută să transforme utilizatorii în segmente utilizabile de politicile lor de marketing, cât şi în faţa puterii statului, care urmăreşte să-şi impună controlul şi cenzura.
Internetul a fost utilizat şi ca o forţă a creaţiei, şi ca una a distrugerii. Apetitul pentru libertate a pus în pericol modelele tradiţionale de vânzare a muzicii şi cărţilor, filmelor şi ziarelor, însă aceeaşi accesibilitate a fost cea care a facilitat o explozie culturală democratică şi a creat posibilităţi nemaiîntâlnite de răspândire a informaţiilor. De asemenea, internetul oferă şi posibilităţi nemaivăzute în domeniul supravegherii individului; el expune obiceiurile şi prefereinţele utilizatorilor, însăşi esenţa intimităţii, companiilor publicita