Companiile sunt nevoite să-şi adapteze strategiile de marketing la actualul context economic: dacă în urmă cu doar câţiva ani reclamele în care imaginile unor persoane publice asociate cu diferite produse aduceau câştiguri importante, în prezent, consumatorii tind să evite astfel de produse de marketing, considerând că nu îi mai reprezintă, este de părere profesorul Chris Liassides, superior lector în marketing şi operations management în cadrul University of Sheffield, şcoală de afaceri care oferă un program de Executive MBA şi pe piaţa locală.
"Campaniile publicitare care se folosesc de persoane celebre nu mai au acelaşi succes ca în trecut. Din cauza problemelor financiare, oamenii tind să nu mai agreeze asocierea dintre produsele folosite şi persoane ca Brad Pitt sau Angelina Jolie, ştiind că aceştia au milioane de dolari în conturi. Vor persoane cu care se pot identifica, vor campanii publicitare care să includă oameni simpli şi care să releve un cost mic al respectivei campanii", a spus Liassides, prezent la finalul săptămânii trecute la o conferinţă de marketing business-to-business organizată de Evensys. Profesorul Liassides predă modulul de marketing în cadrul EMBA-ului oferit de Universitatea Sheffield în Bucureşti.
Într-o perioadă în care tendinţa generală a multinaţionalelor este de a reduce bugetele pentru departamentele de marketing, Chris Liassides spune că nu ar trebui să se discute neapărat despre o ajustare a bugetelor, cât despre o redirecţionare a lor către sectoare ale pieţei neglijate până în prezent. Astfel, managerii din România ar trebui să acorde o atenţie sporită creşterii vânzărilor de produse şi nu publicităţii. Deşi mai costisitoare, strategia de vânzare a produselor garantează succesul.
"În loc să demareze o campanie de marketing care poate dura între trei şi cinci luni, directorii de marketing pot impune activită