Foto: Thinkstock Doar un pacient cu diabet din zece începe terapia cu insulină la timp, arată un studiu global prezentat cu ocazia lansării unui proiect educaţional unic în ţara nostră intitulat Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie (FITS).
"Terapia cu insulină este cea mai complexă formă de tratament din medicină. Pentru că ea presupune participarea activă a pacientului, el administrându-şi singur injecţiile cu insulină, şi strânsa colaborare medic-asistent educator-pacient-familia acestuia. Tocmai din cauza complexităţii sale, insulinoterapia nu se face întotdeauna corespunzător. Cu toate acestea, insulina este cel mai vechi medicament folosit în diabet. Anul acesta celebrăm 90 de ani de insulinoterapie şi 91 de ani de când savantul roman Nicolae Paulescu a descoperit insulina”, a explicat profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. El consideră că Facultatea de Excelenţă în Insulinoterapie, proiect susţinut de compania Sanofi, va contribui în mod decisiv la îmbunătăţirea terapiei cu insulină în ţara noastră.
În România, peste 800.000 de persoane suferă de diabet, dintre care aproximativ 220.000 sunt pacienţi aflaţi în tratament cu insulină. Anual se înregistrează peste 50.000 de cazuri noi de diabet.
"Persoanele cu diabet zaharat tip 1 se tratează întotdeauna cu insulină, iar dintre cele cu diabet zaharat tip 2, aproape 30% se tratează tot cu insulină, restul cu medicamente orale”, a precizat profesorul Hâncu. În cazul pacienţilor cu diabet zaharat tip 1, insulinoterapia este salvatoare de vieţi, iar în cazul celor cu diabet zaharat tip 2, această terapie le oferă şansa prevenirii complicaţiilor diabetului.
O problemă des întâlnită în rândul pacienţilor cu diabet zaharat tip 2, dar chiar şi al unor medici este reticenţa de a trece la tratament