Ouă crude nemarcate sau gata vopsite, cu termenul de valabilitate depăşit, carne cu deficienţe, produse de lapte, carne sau patiserie neconforme, ciocolată expirată. Zeci de tone de alimente specifice sărbătorilor pascale au fost retrase de la comercializare, la nivel naţional, în ultimele săptămâni.
Zeci de sancţiuni au fost acordate, sunt convinsă mare parte din ele deja contestate în instanţă. Pentru că legea permite agenţilor economici să conteste orice proces verbal întocmit în urma unei acţiuni de control şi să meargă în instanţă pentru a-şi "apăra" drepturile.
Întorcându-ne în timp, de la începutul anului şi până acum, inspectorii, fie ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fie ai Protecţiei Consumatorilor, au tras mai multe semnale de alarmă. Apă, lapte, carne, pâine, peşte, plus toate derivatele lor, nu a fost control care să nu se finalizeze cu câte un comunicat de presă în care ni s-a explicat în amănunt ce au urmărit inspectorii şi ce au constatat, sancţiunile aplicate şi măsurile impuse pentru intrarea în conformitate. Un sigur detaliu a lipsit. Din toate. Numele incriminatului.
Niciodată, dar niciodată nu am găsit într-un asemenea comunicat numele magazinului de unde s-a confiscat marfa, numele firmei sau producătorului la care s-au depistat neregulile, ori marca produsului. De fiecare dată am fost informaţi cu jumătăţi de măsură. Am fost avertizaţi şi atât. Iar din punctul meu de vedere, aceasta e o atitudine complet incorectă şi păguboasă.
În primul rând faţă de consumator. E frustrant să fie lăsat mereu în ceaţă, să îi fie teamă să mai consume un anumit produs, mai ales acum, când nici măcar preţul nu mai reprezintă o garanţie a calităţii. E frustrant pentru mine ca jurnalist, de exemplu, să nu pot oferi informaţii complete, ba, mai mult, să pot fi acuzată de cititori