Guvernul promite din nou că va electrifica toate gospodăriile şi satele din ţară, dar extinde până în 2016 perioada de derulare a programului şi ridică valoarea investiţiei la 990 milioane de lei (226,5 milioane de euro), potrivit Mediafax.
"Din analiza costurilor rezultă că fondurile necesare finalizării procesului de electrificare la nivelul întregii ţări au valoarea de circa 990 milioane de lei. Costul unitar necesar pentru racordarea la reţeaua de distribuţie a unei locuinţe izolate este de circa 11.000 lei", se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei. Potrivit proiectului de act normativ, în România există 97.805 de gospodării neelectrificate, amplasate în 2.284 de localităţi. Din total, 2.822 de gospodării se află în 97 de localităţi complet neelectrificate.
Programul va fi derulat Ministerul Economiei, prin Agenţia Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale şi va fi finanţat în proproţie de 90% de la bugetul de stat, şi 10% din bugetele locale ale autorităţilor publice beneficiare.
O soluţie de alimentare cu electricitate a localităţilor izolate este reprezentantă de grupurile electrogene, pentru instalarea cărora costurile nu depăşesc 1.200 de euro. Dezavantajul grupurilor electrogene este că energia pe care o generează costă de 5-7 ori mai mult decât cea livrată prin sistemul de distribuţie.
"Utilizarea grupurilor electrogene poate fi o soluţie de etapă, urmând ca ulterior să se realizeze racordarea la reţea. Dezavantajul poate fi diminuat dacă se promovează o iniţiativă legislativă prin care combustibilul utilizat se scuteşte de accize, cu precizările necesare privind proprietarul grupurilor (consiliul local) şi sursa de acoperire a diferenţei dintre preţul energiei produse de grup şi costul energiei plătit de abonaţii alimentaţi la reţeaua de distribuţie", se arată în proiect.
Fol