Autorii blogului Idei Urbane au realizat un clasament al celor mai bune clădiri din punct de vedere arhitectural realizate în Bucureşti în perioada comunistă. Realizatorii topului afirmă că acesta a fost realizat pe baza preferinţelor personale.
„Am convingerea că s-a facut arhitectură de calitate și în perioada comunistă, dar acele construții au fost în general excepții. Cantitatea era standardul în acele vremuri”, spun cei care de la Idei Urbane.
Primul loc în clasament este ocupat de vechea clădire a Teatrului Național din București. Proiectul iniţial (1964-1973) a fost semnat de arhitecţii Horia Maicu, Romeo Belea, Nicolae Cucu, iar structura de rezistenţă de inginerul Alexandru Cişmigiu.
Sursa: Oraşul lui Bucur
Locul 2 este ocupat de Hotelul Intercontinental București. Clădirea este realizată în anii 1968-1971 după planurile arhitecţilor D. Hariton şi Gh. Nadrag, I. Moscu şi Romeo Ştefan Belea.
Sursa: Comunismul în România
Pe locul 3 a fost plasat Institutul Politehnic București. Colectivul care a realizat planurile acestuia (1963-1969) a fost condus de arhitectul Octav Doicescu este conducătorul colectivului care realizează planurile (1963-1969). Din acest grup au mai făcut parte arh. Ștefan Lungu, Perianu, Costin Paetia, Petre Swoboda.
Sursa: Panoramio user Alexandru Valcea
Locul 4 i-a revenit pavilionului Expoziţiei Realizărilor Economiei Naţionale, actuala clădire Romexpo. Aceasta este realizarea arh. Ascanio Damian, alături de colectivul: arh. Mircea Enescu, ing. Adrian Stănescu (coordonator general), arhitecții V. Ursache, Adrian Stănescu, R. Popescu, S. Miclescu, Vera Hariton, inginerii Em. Baiculescu, M. Savescu, Liana Popovici, A. Nefian și colaborarea inginerilor D. D. Niculescu, M. Soare și N. Potrîniche.
Sursa: Oraşul lui Bucur
Pe locul urmă