Bârfele din Bacău erau de interes pentru securiştii anilor '80. Ele erau furnizate de gestionara unei tutungerii. După ani, o regăsim judecătoare la Oneşti. Sursa: AGERPRES
În urmă cu doi ani, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) verificarea magistratului Aglaia Cobuz de la Judecătoria Oneşti - Bacău.
Zilele trecute s-a aflat că domnia sa este titulara unui dosar de reţea al Securităţii. În 1984, pe când era vânzătoare la un chioşc de ziare şi tutun, Aglaia a fost recrutată "în scopul supravegherii informative a zonei Calea Republicii din Bacău".
Sinceră şi loială
Altfel spus, viitorul magistrat ar fi trebuit să povestească Securităţii ce se întâmplă pe strada chioşcului. A semnat şi un angajament cu numele conspirativ "Ana".
Despre colaboratoarea sa, securistul notează sigur pe el: "Nu se pune problema ca investigata să respingă cererea de colaborare cu organele noastre, întrucât a fost folosită ca persoană de încredere, fiind loială faţă de ofiţer, informaţiile fiind sincere şi corecte".
La cei 33 de ani ai săi, cât avea atunci, vânzătoarea Cobuz a acceptat să colaboreze de bunăvoie şi în cunoştinţă de cauză cu Securitatea. A pus o singură condiţie. Mai exact, a cerut, în mod expres, să nu se afle de relaţia de colaborare deoarece "în comerţ se discută urât despre turnători". Înspre neliniştea sa, acest lucru s-a aflat după 28 de ani.
"În raportul asupra modului cum a decurs recrutarea, datat 18 octombrie 1984, ofiţerul a consemnat că a fost de acord cu propunerea de colaborare, rugându-l să nu se afle de colaborarea sa cu orgamele M.I., întrucât în comerţ se discută urât despre turnători", se arată în documentele depuse la dosar de CNSAS.
Dilemele instrumentistului
Notele către Securitate erau la limita bârfei. Tot ce-i trecea pe la ur