Departamentele de control au fost suplimentate, iar inspecţiile la cei care fură sistemul de asistenţă socială se fac cu Poliţia şi Jandarmeria. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
După ce luna trecută la Sibiu au fost descoperite sute de persoane care primiseră ilegal certificat prin care erau încadrate în grupe de handicap, ministrul Muncii anunţă că au fost suplimentate departamentele care se ocupă de astfel de controale.
"Mergem mai departe în forţă cu verificarea şi eliminarea fraudelor din sistemul de asistenţă socială. Agenţiile noastre au fost întărite prin inspecţia socială care are acum o puternică componentă de control şi verificare. De asemenea, am consolidat Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, unde încă patru posturi de medic au fost suplimentate în acestă perioadă", a declarat pentru "Evenimentul zilei", ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.
"Abia aşteptăm să vedem sancţiunile"
În urma reevaluării făcute de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap la Sibiu, s-a constatat că din 1.057 de persoane reevaluate, doar 140 au, în realitate, un handicap.
"În condiţiile în care la Sibiu, sute de persoane s-au îmbolnăvit de astm în noaptea de Revelion şi pe 1 ianuarie au primit toţi certificate, este clar că responsabilitatea revine medicului care a pus acel diagnostic, care trebuie să răspundă. Abia aşteptăm să vedem sancţiunile care se vor da", adaugă ministrul, care mai spune că în controalele făcute au existat parteneriate cu Poliţia şi cu Jandarmeria.
Pagubă de 8 milioane € într-un singur judeţ
La Sibiu, au fost anulate 917 certificate de handicap, prejudiciul calculat numai în aceste cazuri fiind de 8,2 milioane de euro.
"Pentru persoanele fals încadrate în grad de handicap, noi toţi am plătit aproximativ opt milioane de euro, adică drepturi şi prestaţii sociale, facilită