Senatul României şi-a întors în aceste zile privirea înspre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, printr-o iniţiativă legislativă adoptată recent, se prevede ca adulţii care ţi-au găsit joburi în străinătate şi intenţionează să părăsească graniţele ţării să anunţe autorităţile statului şi, obligatoriu, să lase minorii în grija unei rude apropiate.
Potrivit proiectului, părintele care urmează să obţină un contract de muncă în străinătate ar fi obligat să numească o persoană, din familia extinsă, în grija căreia va rămâne minorul. Persoana în grija căreia va fi încredinţat copilul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie, să fie familiarizată cu creşterea unui copil şi să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori.
În proiect se mai prevede că, în situaţia în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament, la iniţiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din unitatea administrativ-teritorială în care se află copilul.
Iniţiativa legislativă, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă, va fi transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, această Cameră fiind decizională.
Iniţiatorii mai propun ca persoana în grija căreia va fi lăsat copilul să treacă de un test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primăriei localităţii de reşedinţă.
Sursa Realitatea.net
URL scurt: http://alba24.ro/?p=88046
Senatul României şi-a întors în aceste zile privirea înspre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, printr-o iniţiativă legislativă adoptată recent, se prevede ca adulţii care ţi-au găsit joburi în străinătate şi intenţionează să părăsească graniţele ţării să anunţe autorităţile