Randamentul obligatiunilor franceze a urcat luni cu 0,04 puncte procentuale, la 3,11%, iar al celor olandeze cu 0,07 puncte, la 2,39%. Potrivit expertilor, evolutia reflecta ingrijorarea investitorilor fata de evolutiile politice.
Pietele financiare reclama, in primul rand, esecul discutiilor guvernamentale din Olanda privind deficitul. In ceea ce priveste situatia din Franta, investitorii se tem ca socialistul François Hollande, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale, ar putea tempera masurile de austeritate asumate de presedintele in exercitiu, Nicolas Sarkozy.
"Exista temeri ca vor avea loc derapaje fiscale daca vor castiga socialistii. Piata va urmari in urmatoarele zile comenatariile lui Hollande si am putea inregistra vanzari mai puternice, daca acesta nu indica o orientare catre centru in privinta politicilor" a afirmat Richard Kelly, analist la TD Securities.
In Olanda, discutiile pentru reducerea deficitului bugetar s-au prabusit, dupa ce Partidul Libertatii s-a retras din negocierile cu partidul liberal al premierului Mark Rutte. Tot luni, randamentul pe zece ani al Italiei a urcat cu 0,07 puncte, la 6%.
In schimb, randamentul obligatiunilor germane, considerate cele mai sigure din Europa, a scazut la minimul record de 1,585%. Randamentul obligatiunilor franceze a urcat luni cu 0,04 puncte procentuale, la 3,11%, iar al celor olandeze cu 0,07 puncte, la 2,39%. Potrivit expertilor, evolutia reflecta ingrijorarea investitorilor fata de evolutiile politice.
Pietele financiare reclama, in primul rand, esecul discutiilor guvernamentale din Olanda privind deficitul. In ceea ce priveste situatia din Franta, investitorii se tem ca socialistul François Hollande, castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale, ar putea tempera masurile de austeritate asumate de presedintele in exercit