Guvernul promite din nou că va electrifica toate gospodăriile şi satele din ţară, dar extinde până în 2016 perioada de derulare a programului şi ridică valoarea investiţiei la aproape un miliard de lei noi (aproximativ 226 de milioane de euro).
“Electrificarea–cauza întregului popor muncitor”, aşa titra Scânteia într-unul din numerele din 1950. Suntem în 2012, iar în România există 97.805 gospodării neelectrificate, amplasate în 2.284 de localităţi. 97 de localităţi sunt complet neelectrificate.
Guvernul actual promite ca nu va trece deceniul şi România se va putea mândri cu electrificarea totală. Programul va fi derulat de Ministerul Economiei, prin Agenţia Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale şi va fi finanţat în proporţie de 90% de la bugetul de stat şi 10% din bugetele locale ale autorităţilor publice beneficiare.
Potrivit proiectului de act normativ, o soluţie de alimentare cu electricitate a localităţilor izolate este reprezentantă de grupurile electrogene. Dezavantajul acestora este că energia pe care o generează costă de 5-7 ori mai mult decât cea livrată prin sistemul clasic de distribuţie.
Folosirea energiei regenerabile pentru alimentarea satelor izolate este altă soluţie, dar aplicarea ei va fi luată în considerare "doar după cercetarea condiţiilor locale şi determinarea eficienţei economice".
Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 până în prezent au promis că vor electrifica toate satele şi localităţile.
În 2003, Ministerul Economiei promitea că programul va fi finalizat până în 2005, în 2007 Guvernul a promis că până în 2009 lumina electrică va intra în toate casele românilor, în 2010 s-a dat ca termen 2012, iar acum, în aprilie 2012 ni se spune 2016.
Guvernul promite din nou că va electrifica toate gospodăriile şi satele din ţară, dar extinde până în 2016 perioada de derulare