La Librăria St.O. Iosif a avut loc, recent, un eveniment deosebit prin lansarea volumului autobiografic ”O viaţă, un destin” al medicului formaţiei stegarilor, maestrul al sportului dr. Laurian Taus, personalitate marcantă a vieţii sportului braşovean şi nu numai.
La lansarea volumului, sala a devenit neîncăpătoare, au fost prezenţi iubitori ai sportului, foşti sau actuali sportivi, prieteni care au dorit să-l gratuleze pe cel mai longeviv medic sportiv din ţara noastră, pe cel care a adus titluri naţionale şi internaţionale în atletism.
O viaţă pentru sport
Ucu Taus, sau tata Ucu, cum este cunoscut se află încă din copilărie pe terenurile amenajate sau neamenajate de sport, pe pistele de atletism sau chiar şi pe pantele abrupte ale munţilor.
Născut în apropierea stadionului Silviu Ploieşteanu, a fost în zonă încă dinaintea construirii stadionului, unde destinul l-a adus pentru a face performanţă.
A făcut şcoală dar şi sport la Scoala primară nr. 12 apoi la Liceul Şaguna.
A primit primele îndrumări de la prof. Ioan Moşoiu şi apoi de la antrenorul Lokota care l-a lansat în marea performanţă.A fost coleg de generaţie şi de club cu vestitul cuplu de semifondişti braşoveni, Victor Pop-Emil Pandrea, cu aruncătorul de disc şi greutate Aurel Coman, cu mărşăluitorul Ion Baboie, pentru a-i enumera numai pe câţiva dintre cei care au dus faima atletismului de sub Tâmpa, când acest sport se afla la loc de cinste pe aceste tărâmuri. În plin război mondial a fost cooptat în echipa Cetăţuia alături de fraţii Steriade, Radu Scârneci, Alexandru Dincă, ultimul fiind ulterior un reputat gazetar sportiv.
CCA l-a vrut luat
cu arcanul
După terminarea liceului, Ucu Taus a reuşit la examenul de admitere a facultăţii de medicină din Cluj unde a fost coleg, la Şepcile roşii, cu unul dintre cei mai mari atleţi pe care i-