Orice medicament luat în cantităţi mari vulnerabilizează inima, atrag atenţia medicii. Iar acest lucru este cu atât mai periculos în cazul persoanelor care suferă de o afecţiune cardiovasculară.
„Cardiacii ar trebui să-şi administreze antiinflamatoare, de exemplu, numai cu prescripţie medicală, deoarece sunt un adevărat pericol pentru inimă atunci când sunt luate necontrolat", explică prof. dr. Eduard Apetrei, medic primar cardiolog în cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu" din Bucureşti.
De asemenea, există o categorie de medicamente aşa-numite antiaritmice (reglează bătăile inimii), frecvent prescrise cardiacilor, care, în cantităţi mari, pot pune inima în pericol. De altfel, medicul cardiolog Gregg Fonarow, directorul Centrului de Cardiopatie din cadrul Universităţii California, spune că persoanele cu afecţiuni cardiovasculare ar trebui să comunice medicului curant orice modificare a dozei zilnice prescrise ori administrarea suplimentară de medicamente.
Analgezicele sunt controversate
Un studiu realizat timp de opt ani de oamenii de ştiinţă danezi de la Spitalul Universitar Gentofte a arătat că persoanele care obişnuiesc să ia analgezice de tipul ibuprofenului prezintă un risc cu 29% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC).
„Într-adevăr, au existat suspiciuni în ceea ce priveşte legătura dintre analgezice şi bolile cardiovasculare, dar acestea nu au fost confirmate. Mai exact, studiile realizate nu au atins semnificaţia statistică pentru a fi luate în considerare", explică prof. dr. Mircea Cinteză, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Picăturile pentru nas, cu măsură
Inima poate deveni vulnerabilă şi sub acţiunea efedrinei, o substanţă care se găseşte în unele picături pentru desfundarea nasului. Prin urmare, în cazul unui guturai, însoţit de