Comentatorii şi analiştii sunt de părere că relaţiile franco-germane vor rămîne stabile, indiferent de cine va învinge în turul doi al prezidenţialelor. Nici în politica europeană a celor două ţări nu vor interveni schimbări neaşteptate.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Rezultatele scrutinului de ieri din Franţa nu au constituit o surpriză în Germania. Atît politicienii cît şi analiştii se aşteptau ca François Hollande să fie învingătorul în primul tur. O surpriză neplăcută însă a fost numărul mare de voturi pentru candidata partidului radical de dreapta, Frontul Naţional, al lui Marine Le Pen.
Membru al comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, liberalul Alexander Lambsdorff consideră această stare de fapt drept un semnal „neliniştitor“.
Într-un interviu acordat canalului cultural al postului naţional de radio, „Deutschlandradio Kultur“ Lambsdorff a explicat că aproape o treime din electoratul francez a votat formaţiuni extremiste, adică partidele care se situează la extrema dreaptă sau extrema stîngă. Lambsdorff a refuzat să avanseze pronosticuri în ceea ce priveşte turul doi, afirmînd doar că trebuie asteptat finalul bătăliei.
Parlamentarul creştin-democrat, Andreas Schockenhoff, nu şi-a putut ascunde dezamăgirea. Într-un interviu acordat tot postului naţional de radio, Schockenhoff a spus că în cazul unei victorii a lui Hollande relaţiile franco-germane nu vor avea de suferit perturbări semnificative. Asta în pofida unei retorici cu iz anti-european, folosită de Hollande în cursul campaniei electorale.
Liderul social-democraţilor germani, Sigmar Gabriel, a calificat rezultatul obţinut de către Hollande drept „o mică senzaţie“. Gabriel a spus că nu-şi aminteşte ca în istoria recentă a Franţei un preşedinte în exerciţiu să nu obţină cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor.
Rezulta