Marile firme au adaptat conceptele occidentale de resurse umane, dar multe dintre acestea reprezintă doar mituri ale unei eficienţe false, „ajutând“ chiar la obţinerea unor rezultate dezastruoase.
Lucrezi în open space? Te duci la un meeting şi apoi primeşti feedback? Şefii tăi îţi transmit sarcini suplimentare pe e-mailul de serviciu configurat pe BlackBerry? Prezinţi toate „simptomele" unui corporatist care crede că toate regulile acestea sunt pentru eficienţa organizaţiei. Cu toate acestea, specialiştii în resurse umane şi psihologii nu au atât de multă încredere în aceste poveşti ale lumii „corporate". Angajatul obişnuit dintr-o corporaţie trece prin mai multe faze într-o singură zi, toate acestea fiind marcate de mituri ale eficienţei. După ce ajunge la locul de muncă, se aşază la biroul său amplasat într-un „open space".
Specialiştii au promovat acest concept în anii '50, ca o soluţie de comunicare între angajaţi. În ultimii ani această metodă a fost criticată ca fiind o soluţie mai ieftină, nu neapărat productivă.
Potrivit unei cercetări realizate în Australia, munca într-un birou deschis are efecte dure asupra sănătăţii fizice şi mentale. 90% din angajaţii intervievaţi s-au plâns de probleme de sănătate cauzate de „open space", cele mai comune fiind răcelile. „Angajaţii îşi pierd intimitatea, nu au productivitate din cauza zgomotului şi nu sunt satisfăcuţi de munca lor din cauza stresului permanent", consideră autorul studiului, Vinesh Oommen. Totuşi, folosind un asemenea spaţiu, firmele economisesc 20% din cheltuieli.
Un alt mit se referă la şedinţele de lucru. Numărul acestora depinde de cerinţele şefilor, unii considerând că un „brainstorming" în şedinţe este mai eficient. Un studiu realizat de compania Office Team arată că jumătate dintre persoane ar dori să participe la o şedinţă pe săptămână.
Cum să d