Socialistul Francois Hollande, câştigătorul primului tur al alegerilor prezidenţiale franceze, şi Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu, candidat pentru un nou mandat şi clasat al doilea, încercau luni să seducă alegătorii care au votat pentru extrema dreaptă şi pentru centru, relatează AFP.
Campionul unei stângi unificate, graţie susţinerii primite din partea comuniştilor şi ecologiştilor, Francois Hollande va încerca să îşi consolideze strategia anti-Sarkozy. Socialiştii curtează, de asemenea, o parte din electoratul Frontului Naţional, în special clasele populare dezamăgite de stânga în anii '80. "Extrema-dreaptă este sus, iar Nicolas Sarkozy este responsabil de acest lucru", a apreciat luni Francois Hollande. "Există alegători care ar fi putut merge spre acest vot din furie. Pe aceştia aş vrea să îi disting din grămadă", a continuat candidatul socialist. "Există un vot pentru Frontul Naţional care este unul de excludere, de diviziune, dar nu reprezintă majoritatea, este impresia unora că nu au loc în societate", a apreciat la rândul său liderul Partidului Socialist Martine Aubry.
Pentru Nicolas Sarkozy, ecuaţia este dificil de rezolvat: cum să facă pasul pentru a seduce atât alegătorii de centru cât şi pe cei de extremă-dreapta?
Deloc simplu
Candidatul de centru Francois Bayrou a declarat că se va adresa celor doi finalişti şi se va hotărî în funcţie de răspunsurile lor. Liderul extremei-drepte, Marine Le Pen, a convocat o reuniune la 1 mai pentru a-şi exprima poziţia, chiar dacă este puţin probabil să ofere recomandări în privinţa votului. Principalii săi consilieri au declarat luni că ei nu vor alege în al doilea tur între cei doi finalişti. Tabăra prezidenţială ar putea încerca să menţină, chiar să intensifice, discursul de dreapta de dinaintea primului tur.
Francois Hollande a obţinut 28,63% din voturi, N