După ce au terminat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale pe primul, respectiv al doilea loc, Francois Hollande și Nicolas Sarkozy au la dispoziție două săptămâni pentru a-i convinge pe francezi că merită să ocupe funcția de președinte al țării pentru următorii cinci ani. Sursa: Reuters
Campaniile electorale și sondajele de opinie, suspendate în timpul weekendului, au fost reluate în această dimineață.
Francois Hollande este așteptat să participe la un miting electoral uriaș în Limoges, în weekendul care vine, apoi în bastionul socialist din Toulouse, în 3 mai.
Între întâlnirile electorale ale lui Sarkozy este menționată una importantă la Paris, probabil în apropierea Turnului Eiffel.
”Lupta” decisivă între cei doi finaliști se va duce în dezbaterea televizată din 3 mai.
Victoria din 6 mai va fi marcată oficial printr-o ceremonie ce va avea loc la Palatul Elysee 10 zile mai târziu, în 16 mai.
Estimări privind împărțirea voturilor
Analiștii spun că Sarkozy va fi nevoit să apeleze la votanții de extremă-dreapta, care au susținut-o pe Marine Le Pen, pentru a putea câștiga un nou mandat de șef al statului, dar, potrivit sondajelor, Hollande rămâne favorit.
Aproape unul din cinci francezi care s-au prezentat la vot au preferat-o pe candidata Frontului Național, Marine Le Pen, printre aceștia numărându-se mulți tineri, dar și electori din rândul clasei muncitoare.
Tot potrivit analiștilor politici, circa 50-60% dintre susținătorii lui Le Pen vor vota, în turul al doilea, cu Sarkozy, restul fie cu Hollande, fie cu niciunul dintre cei doi. În ceea ce-l privește pe candidatul de centru Francois Bayrou, care a obținut 9,1% dintre voturi, o treime dintre aceștia vor vota cu Sarkozy, o treime cu Hollande și o treime sunt indeciși, susțin studiile realizate de sociologi.
În principiu, Sarkozy are nevoie de