In Romania ar trebui introdusa o Unitate Reala de Cont (URC). Aceasta unitate de cont, calculata zilnic, va fi indexata la inflatie si va tine cont de eurizarea economiei.
Romania are o inflatie moderata dar cu o variatie mare si prin urmare este nevoie de o masura a valorii care sa nu fie afectata de iluzia monetara. Aceasta unitate de cont va putea fi folosita la exprimarea chiriilor, pretului imobilelor, structurarea de instrumente de economisire care sa pastreze valoarea reala, negocieri salariale ale sindicatelor.
O astfel de unitate se foloseste cu bune rezultate in Chile din 1967. Mai multe despre istoricul acestor unitati de cont indexate poate fi consultat in “Indexed Units of Account: Theory and Assessment of Historical Experience” de R. J. Shiller iar o propunere pentru UK in “The Case for a Basket: A New Way of Showing the True Value of Money” de R. J. Shiller
Banii de a lungul timpului au indeplinit numeroase functii: mijloc de schimb si de plata, mijloc de acumulare si economisire si masurator al valorii. Aceasta ultima functie este afectata de modificarea preturilor.
Iluzia monetara se refera la inclinatia oamenilor de a confunda valoarea nominala a banilor cu valoarea lor reala. Acest fapt modifica perceptiile si denatureaza judecata economica, creeaza confuzie in discursul public intre valoare reala si nominala si impiedica indexarea rationala a contractelor la inflatie.
Inflatia a mincat din valoarea nominala exprimata in lei a unui bun, in mod semnificativ in ultimii ani si va continua sa o faca intr-un ritm greu de prevazut.
Inflatia in Romania este capturata incomplet de Indicele Pretului de Consum (CPI) dar este calcult lunar, este “tintit “ de BNR ceea ce il face util pentru structurarea Unitatii Reale de Cont. Solutia este Unitatea Reala de Cont (URC).
Romania are o economie eurizata. Indicatori pentru