Printre victimele campaniei electorale din Hexagon se numără şi activitatea politică a Uniunii Europene, blocată temporar de incertitudinea asupra identităţii noului locatar al Palatului Élysée. Programele electorale ale lui François Hollande şi Nicolas Sarkozy, candidaţii cotaţi cu prima şansă de a intra în turul doi al scrutinului electoral, au luat, pe alocuri, forme bizare; astfel, Sarkozy a propus introducerea, la nivel european, a unei legi protecţioniste, intitulată provizoriu „Cumpără Produse Europene", şi a anunţat totodată că ia în calcul posibilitatea ieşirii Franţei din spaţiul Schengen. Un oficial european a comentat laconic declaraţiile preşedintelui francez, spunând că „asta este Franţa. Să aşteptăm până după alegeri" - dând astfel de înţeles că afirmaţiile făcute în timpul campaniei electorale nu sunt întotdeauna demne de a fi luate în serios, după cum relatează portalul de ştiri EUObserver.
Deşi François Hollande nu a fost la fel de virulent la adresa Uniunii Europene, totuşi candidatul socialist s-a avântat în declaraţii mai curând populiste la adresa Pactului Fiscal european; Hollande a anunţat că doreşte să modifice anumite pasaje şi să introducă în acesta mai multe măsuri care să promoveze creşterea economică. Însă, după cum notează EUObserver citând un oficial european, Franţa a semnat deja tratatul, iar Hollande ar putea fi nevoit să se rezume, în cazul unei victorii electorale, la adăugarea unei simple declaraţii de intenţie.
Conform portalului de ştiri, oficialii europeni aşteaptă cu nerăbdare rezultatul final al alegerilor din Franţa pentru a putea reveni la problemele importante pe care Uniunea Europeană trebuie să le rezolve în cursul acestui an. Printre acestea se numără atât adoptarea bugetului UE pentru anii următori, cât şi finalizarea discuţiilor privind frontierele spaţiului Schengen.
„Preşedintele bling