In timp ce, la vedere, bataliile politice pentru debarcarea guvernului Ungureanu ori pregatirile pentru alegerile locale sunt in toi, in afara luminii reflectoarelor se petrec evenimente importante, care ar putea influenta masiv confruntarile electorale din acest an.
Astfel, o lege care a trecut zilele trecute, extrem de discret, prin Senat, ar putea crea probleme grave opozitiei in perspectiva alegerilor din acest an. E vorba de controversata propunere de modificare a legii 334/2006, privind finantarea partidelor, propunere prin care partidele politice pierd complet finantarea de la bugetul de stat, care a trecut tacit prin Senat si mai are doar hopul Camerei Deputatilor, acolo unde Puterea are inca majoritatea.
Legea a fost initiata anul trecut de catre un deputat al puterii, Daniel Oajdea (ulterior demisionar) si a starnit un val de proteste din partea reprezentantilor opozitiei, dar si a analistilor politici, care au vazut in ea o lovitura teribila, nedemocratica si incorecta pregatita de guvernanti. Motivul e simplu: intotdeauna, partidele de la putere au acces mult mai mare, intr-o forma sau alta, la resursele bugetului de stat, lucru nespecific opozitiei, insa. Finantarea de la buget se acorda partidelor, precizam, lunar, prin intermediul Autoritatii Electorale.
In consecinta, desi legea ar actiona, teoretic la fel, asupra tuturor partidelor de la noi, in fapt ea ar lovi puternic doar pe cele de opozitie, confruntate cu probleme mult mai mari de ordin financiar.
Interesant de observat, la vremea initierii legii, guvernul Boc nu a contestat catusi de putin ideea, ba chiar a incurajat-o subtil, sustinand, in punctul de vedere oficial formulat, ca legea ar aduce economii de milioane de euro anual la bugetul statului. Premierul Boc, semnatarul documentului, a refuzat, abil, sa ia atitudine pro sau contra propunerii lui Oajdea, aruncand pi