Spania a amenințat cu sancțiuni economice Argentina în urma naționalizării unei companii energetice spaniole, însă guvernul de la Madrid va întâmpina dificultăți în a pune presiune pe o națiune care a fost exclusă de pe piețele de obligațiuni suvernae și care a ignorat amenzile internaționale în urma disputelor anterioare.
Cristina Fernandez de Kirchner, președintele Argentinei, a declarat săptămâna trecută că își va realiza visul de o viață și va rezolva problema energetică a țării sale prin naționalizarea celei mai mari companii petroliere, YPF, o companie subsidiară a companiei spaniole Repsol, anunță CNBC.
Guvernul de la Madrid a avertizat imediat asupra „consecințelor” economice și diplomatice. Însă, având în vedere situația Argentinei pe piețele internaționale de investiții precum și restricțiile cu privire la sancțiunile pe care Spania le poate impune, amenințările ar putea să nu aibă nicio consecință.
„Amenințarea are o credibilitate foarte scăzută. Ce măsuri ar putea să ia Spania?”, se întreabă retoric Jose Ignacio Torreblanca, președintele biroului de la Madrid al Consiliului European pentru Relații Internaționale. Acesta a declarat pentru CNBC că Argentina are investiții minime în Spania iar companiile spaniole cu investiții în sectorul telecomunicațiilor și utilităților din Argentina ar putea avea de suferit în cazul escaladării tensiunilor.
Conform reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului și ale Uniunii Europene, Spania nu poate să impună sancțiuni unilaterale contra Argentinei, ca de exemplu impunerea de restricții asupra importurilor de etanol sau soya din această țară.
Principalul recurs ar fi un apel la Centrul Băncii Mondiale de Arbitraj asupra Disputelor de Investiții (ICSID) în vederea obținerii unei compensații juste pentru Repsol în urma acestei exproprieri. Însă Argentina ar putea, la fel de bine, să