Miile de adeverinţe eliberate zilnic de companii pentru angajaţii care merg la medicul de familie sau se internează în spitale nu ar fi necesare, spun reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar unele case judeţene au început deja să posteze pe site-ul propriu anunţuri referitoare la modul în care oricine poate să verifice dacă este asigurat sau nu.
"Începând de luni, 9 aprilie 2012, adeverinţa de asigurat vizată/eliberată de CJAS Sibiu (Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Sibiu - n. red.) nu mai este obligatorie. Verificarea calităţii de asigurat se face direct de către furnizorul de servicii medicale prin introducerea CNP-ului în programul de mai jos", se arată într-un anunţat postat vizibil pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Sibiu.
De fapt, oricine poate verifica dacă este asigurat
Şi pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) există aceeaşi aplicaţie, parte a unui sistem informatic complex, prin care orice persoană poate verifica, printr-o simplă introducere a CNP-ului, dacă este sau nu asigurată. Mai multe teste efectuate ieri de ZF au indicat faptul că sistemul funcţionează. Aplicaţia poate fi accesată din ianuarie 2011.
Calitatea de asigurat poate fi dovedită prin sistemul informatic, spunea recent şi Lucian Duţă, preşedintele CNAS.
Cu toate acestea, medicii de familie solicită pacienţilor înscrişi pe listele proprii să aducă adeverinţe, documente necesare şi în momentul externării din spital.
"În momentul în care m-am prezentat la Urgenţă, mi s-a cerut doar buletinul, iar pe fişa pe care ulterior mi-au făcut-o apăreau numele angajatorului şi dacă sunt asigurată sau nu, fără ca eu să fi comunicat aceste lucruri. Însă ulterior, pentru a mă externa mi s-a cerut adeverinţă", a spus Alina C, o tânără care recent a avut nevoie de spitalizare în Bucureşti.